2024. április 27. (szombat) Zita

U-15

2013. 02. 05. 10:26:16

Az elmúlt félévről

Nagy Előd edző összegez

A felkészülést a 2012/2013-as bajnoki szezonra 2012 július közepén kezdtük meg.Kezdetben problémát okozott,hogy a gyerekek nyaralás miatt 1-1 héten keresztül hiányoztak.Ennek elkerülése végett a szülőkkel és a játékosokkal is megpróbáltuk megértetni,hogy a foci lemondásokkal is jár,kértem,hogy a jövőben a nyaralás tervezésekor ezt vegyék figyelembe.

A felkészülést 17 fővel kezdtük meg, heti 4 alkalommal edzettünk.

A csapat számomra is új volt,ezért kellett egy kis idő,hogy megszokják a módszereimet.Elsősorban a fegyelem-figyelem területén akadtak hiányosságok,de nénányhét után már megszokták a mindenkire vonatkozó követelményeket és viselkedési normákat.

Feltűnő hiányosságokat tapasztaltam a játékosok dinamikája,labda nélküli ritmusváltása és az ütemben történő feladatmegoldások tekintetében.Ezért nagy hangsúlyt fektettem a minőségi futások-helyezkedések rögzítésére,a labdás és labda nélküli koordináció fejlesztésére.A csapatszintű tolódásokkal elméletben kevesebbet kellett foglalkoznom-ezekkel többnyire tisztában voltak-gyakorlatba történő átültetése már nem ment mindig zökkenőmentesen.Egymás biztosításával,az ellenfelek átadásával,a letámadáshoz szükséges feltételekkel gyakran kellett foglalkoznunk!Rengeteg labdatartásos feladatot végeztünk,annak érdekében,hogy megszokják a labda nélkül történő üres területekbe való bemozgást,az egy-két érintős gyors játékot,a súlypontáthelyezéseket.

A játékosok leginkább az 1-1 elleni játékos gyakorlatokat,kapuralövéses feladatokat és persze a két kapus játékot kedvelik.A "szabad "játéknál gyakran megkötéseket alkalmaztam az intenzitás és a csapatmozgások minőségének javítása érdekében.

A menet közbeni betegségek,sérülések nehezítették a helyzetünket,a nagypályás edzésgyakorlatokhoz szükségem lett volna még néhány játékosra.

Első évünket töltöttük az NB1-es kiemelt bajnokságban,így a magasabb ritmust,gyorsabb gondolkodást meg kellett szoknunk.

Sajnos a helyzetet nehezítette,a pályáink nem megfelelő minősége,nap mint nap meg kellett küzdenünk a nem éppen ideális külső körülményekkel.

Az őszi szezon során 1 győzelem mellett 14 vereséget számláltunk.A rivális Pápától sikerült elhoznunk mindhárom pontot.Nem túl biztató a gólarányunk sem, a 14 rúgott és 146 kapott gól kissé súlyosnak tűnik.Ezek tükrében figyelmet kellett szentelni a gyerekek mentális felkészítésére, hiszen néha megviselte őket a nagy arányú vereség.A mérkőzések zömében jóval erősebb ellenféllel találtuk szembe magunkat,így általában védekezésre kényszerültünk és gyors kontrákkal próbáltunk meg az ellenfél kapuja elé kerülni.Annak ellenére,hogy zömében jobb csapatokkal találtuk szembe magunkat,megpróbáltuk "játékkal" kihozni a labdát a védekező harmadból.Tettük ezt több-kevesebb sikerrel.Védekezésben általában a 4-4-2-es,támadásban a 4-2-3-1 vagy a 4-3-3-as játékrendszert alkalmaztuk.Kezdetben rengeteg gólt kaptunk pontrúgásból,főleg szögletekből,ezt a területvédekezés elsajátításával jelentősen csökkentettük.Előreléptünk az együttes labdaszerzés és csapatmozgások területén is az első félidőben gyakran megnehezítettük a mezőny első felében szereplő csapatok dolgát is.Egy-egy nagyobb hiba után viszont hajlamosak voltunk szétesni,ill. fizikálisan sem bírtuk végig a mérkőzéseket.Ez véleményem szerint két dolognak tudható be:többen 1999-es születésűek a csapatban,ők fizikálisan nem tudták felvenni a versenyt az ellenfelekkel.A másik ok a rövid nyári felkészülési időszak és a nem egyforma edzésre járási hajlandóság.A téli időszakban az utóbbi feltételekben előre léphetünk.

Természetesen a szülőkben is kialakultak különböző érzések-ellenérzések a teljesítményünkkel kapcsolatban.Elsősorban abban nem volt egységes az álláspontjuk,hogy jól döntött-e az egyesület amikor elvállalta a legmagasabb osztályban való indulást.

A kezdeti morgolódások után úgy látom elcsitultak a kritikus hangok és támogatják gyermeküket a kitűzött célok elérése érdekében.

Az éves edzéslátogatottság 80% körül mozog,de mindig ugyanaz a 4-5 ember húzza lefelé a statisztikát.

Az elkövetkezendő fél évben szinte minden területen fejlődnünk kell.Szeretnénk mind minőségben,mind mennyiségben feltölteni a keretünket,ezáltal nagyobb versenyhelyzetet teremtve sikeresebben szerepelni és bent maradni az első osztályban.

Vannak a keretben nagyon tehetséges játékosok is,azonban ez nem mindig párosul kellő szorgalommal és alázattal(Gulyás G.,Czikora B.).Remélem,hogy az ő esetükben sikerül megállítani ezt a negatív folyamatot és a szülőket partnerként tudom kezelni ebben.Szép jövő előtt állhat Könyves László,Margit Roland,de Weiner Tamás,Csontos Bence,Felső Barna hozzáállásával is meg vagyok elégedve.Összességében bizakodó vagyok a folytatást illetően,néhány igazolással és tartalmas felkészüléssel elérhetőek a kitűzött célok.

Nagy Előd