2024. április 27. (szombat) Zita

Hírek

2014. 07. 16. 19:26:14

„Ha egy irányba evezünk, hajónk biztosan célba ér!”

Mialatt Brazíliában a világ legjobb futballistái jobbnál jobb mérkőzésekkel örvendeztették meg a focibarátokat, klubszinten, a háttérben már javában zajlott-zajlik a felkészülés a következő bajnoki idényre. Európa nagy egyesületei óriási pénzekért vásárolnak játékosokat, itthon hamarosan megnyitja kapuit a Ferencváros új stadionja, Baján pedig megkezdte felkészülését fiatal csapatunk az NB III. Közép-csoport küzdelmeire. Erről is beszélgettünk Búcsú Lajos elnökkel.

- Elnök úr, kinek szurkolt a VB-n?

- Nem titkolom, hogy kedvenc játékosomat Lionel Messinek hívják, így magától értetődően az argentin csapatért szorítottam. Sajnálom, hogy nem ők nyertek, de elismerem, az egész tornán a legérettebb csapatjátékot bemutató Németország megérdemelten jutott fel a futballvilág csúcsára.

- Térjünk vissza határainkon belülre! Nem kapott nagy sajtónyilvánosságot az a megállapodás, amelyet néhány hónapja az ország legnépszerűbb klubjával, a Ferencvárossal kötöttek. Megosztana néhány részletet ezzel kapcsolatban az olvasókkal?

- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy létrejött ez a szerződés, amelynek köszönhetően a Regionális Torna júniusi bajai záró rendezvényén már két ferencvárosi utánpótlás csapatot is köreinkben üdvözölhettünk. A lényeg: együttműködés a szakmai munkában, az utánpótlás korosztályokban, tapasztalatcsere a szakemberek között, oda-vissza mérkőzések szervezése. A Ferencváros vezetői tanácsaikkal, javaslataikkal segítséget nyújtanak nekünk a BLSE napi működésében is. Természetesen az együttműködési megállapodás még sok pontot tartalmaz, egy biztos: a bajai labdarúgás csak profitál belőle.

- Ugorjunk kicsit vissza az időben! Hogyan értékeli az elmúlt bajnoki szezont?

- Kezdjük talán egy mindennél „beszédesebb” számadattal: a felnőtt csapattal együtt 227 labdarúgó versenyzett a 2013-14-es szezonban a BLSE korosztályos csapataiban. Azt hiszem, ez már önmagában is óriási siker! Edzőink kiváló munkájának köszönhetően ünnepelhettünk bronzérmes – U15 – és bajnokcsapatot is – U17 – az MLSZ által szervezett NB II-es területi utánpótlás bajnokságban. Szépen szerepeltek kispályás csapataink is a BLSE Regionális Tornáján, U10-es csapatunk például első helyen végzett. A „BLSE-piramis” csúcsán lévő felnőtt csapatunk 9. helyen zárt az NB III. Közép-csoportjában. Vannak tehát szép eredményeink, ezekre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen van mire építkeznünk.

- Magától értetődik a következő kérdés: hogyan tovább?

- Felnőtt csapatunk megszerezte az NB III-ban való induláshoz szükséges MLSZ-licencet, így hosszú tárgyalásokat követően az elnökség, a bajai labdarúgásban szerepet vállaló szakemberek, és a városi sporttanácsnok közösen határozott úgy, hogy a városnak szüksége van NB III-as focira! Osztottunk, szoroztunk, egyeztettünk, és végül úgy döntöttünk, hogy a tavalyi csapatra támaszkodva, bajai fiatalokat beépítve nekivágunk újra az NB III-nak. Nevezésünket elfogadta az MLSZ, így aztán július 14-én meg is kezdődhetett a felkészülés.

- Megtudhatunk részleteket a csapat összetételéről, az edző személyéről, a létesítményekről?

- Kezdjük a végén. Létesítményeinket 2014. július elsejétől Baja Város Önkormányzata működteti tovább. Bérleti szerződésünk lejárt, az elnökség úgy határozott, hogy nem újítja meg. Az átadás – átvétel rendben megtörtént. A város részéről a Kommunális és Szolgáltató Kft. végzi a konkrét feladatokat. Kapcsolatunk korrekt, bírjuk azt az ígéretet, hogy egyesületünk életében megmarad a folytonosság, vagyis lesznek pályáink, a megszokott módon továbbra is dolgozhatunk a Vasváriban, illetve a Petőfi-szigeten. Mint említettem, a felnőttek már el is kezdték a munkát, és napokon belül utánpótlás együtteseink is megkezdhetik a felkészülést. Edző. A BLSE szakmai igazgatója vette át a felnőtt csapat irányítását. Evanics Zoltánról van szó. Azt hiszem, az ő személye mindannyiunk számára megnyugtató megoldás ezen a poszton. Biztosan távozott a keretből: Zsók József, Turcsik Tamás, Illés Dániel, Tóth Dániel, Csányi Péter, Kirchner Krisztián, Mucsi Zsolt, Kiss Benedek, Faller András és Kiss Attila. Tárgyalunk még Hajnal Gáborral, Princz Gilberttel, Pigay Bencével, Orsós Csabával, Hangya Lászlóval és Szöllősi Tamással. Marad a BLSE-ben: Kámán Zoltán, Rónai Antal, Sibinger Dávid, Túri István, Tóth Milán, Szabó Szilárd, Pintér Roland. Csatlakozott a felnőtt kerethez az U21es csapatból: Fehérvári Patrik, Martalics Bence és Nkubitó Dávid. Valószínűleg nálunk játszik Gombás László és Knap Tamás.

- Mi az elvárás a csapattal szemben?

- Erre a kérdésre a rövid válasz: a bennmaradás. Vannak tehetséges fiataljaink, íme a lehetőség: kipróbálhatják magukat NB III-ban. Optimista vagyok, szerintem megállják a helyüket!

- Mikor kezdenek az utánpótlás csapatok?

- Ezekben a napokban dől el, hogy milyen struktúrában folytatjuk az utánpótlás nevelést. Azt gondolom, a tényleges munkát augusztus 4-én, hétfőn kezdhetik majd meg a csapatok.

- Elnök úr többször említette az elnökséget. Kikből áll jelenleg ez a testület?

- Elnökségünket a júniusi tisztújítás óta a következő hét fő alkotja: Csontos Attila, Zomborcsevics Mátyás, Evanics Zoltán, Nagy Előd, Urlauber Ferenc, Kovács István és jómagam.

- Végül – de nem utolsó sorban – egy megkerülhetetlen kérdés: milyen állapotban van a BLSE költségvetése?

- Nem titkolom, hogy vannak nehézségeink, de – mint már említettem – optimista ember vagyok. A TAO-s és a városi pályázatunkat is rendben benyújtottuk. Bízunk mindkettő pozitív elbírálásában! Akinek manapság van némi rálátása egy sportegyesület életére, tudja, nem könnyű megteremteni a biztonságos működés anyagi feltételeit. Vannak támogatóink, nekik ezúton is köszönöm a segítséget! Ahogyan a beszélgetés elején is említettem, közel 230 focistáért vállalunk felelősséget, ami gyönyörű feladat és óriási kihívás!

- Lehet már tudni valamit a sorsolásról?

- Az MLSZ még nem készített sorsolást, de amint elkészül, természetesen azonnal szurkolóink rendelkezésére bocsátjuk. Reményeink szerint hazai pályán kezdünk, talán augusztus 16-án. Előtte, augusztus 9-én kupamérkőzésre utazunk Jászfényszarura. Utaltam már rá, nagyon fiatal, de zömében bajaiak alkotta, és kellően lelkes gárdával vágunk neki a 2014-15-ös pontvadászatnak. Arra kérem szurkolóinkat, és mindenkit, aki valamennyire is szívén viseli a bajai labdarúgás sorsát, hogy jöjjön ki a mérkőzéseinkre, és türelemmel biztassa játékosainkat! Nem vagyunk könnyű helyzetben, de ha egy irányba evezünk, hajónk biztosan célba ér!